maanantai 19. joulukuuta 2016

Kulttuuritehtävä (matka)

Olen vieraillut Virossa yhteensä kaksi kertaa elämäni aikana. Ensimmäistä kertaa vierailin Virossa perheeni kanssa vuonna 2014 kesällä. Minulla ja perheelläni oli silloin kesäloma ja päätimme vain lähteä matkaan. Matkallamme ei ollut muuta tarkoitusta kuin viettää kesälomaa yhdessä. Menimme Viroon Baltic Queen- nimisellä laivalla. Oli jännittävää astua laivaan ja mennä omaan hyttiin. Matka oli mieleenpainuva ja mahtava. Seuraavana aamuna astuimme maihin ja kävimme kiertelemässä hieman kauppoja. Aikaa oli vain muutama tunti, niin ei siinä kerennyt paljoa katselemaan. Yhden eron kulttuureissa huomasin erittäin mieleenpainuvalla tavalla. Virossa ei ole makeaa vettä vaan kaikkiin vesipulloihin on lisätty suolaa.

 Toisen kerran vierailin Virossa viime kesänä. Matkalla oli mukana perheeni ja tyttöystäväni. Tämä matka oli samanlainen kuin aiemmin eli menimme Baltic Queen laivalla Viroon ja yövyimme laivassa. Seuraavana aamuna kävimme kiertämässä maissa ja aikaa oli taas liian vähän. Sadama Marketissa ostelimme halpoja tuliasia kotiin vietäviksi. Molemmat matkat olivat mieleenpainuvia ja onnistuneita. Suosittelen Virossa käymistä kaikille jotka haluavat nopeasti vaihtaa maisemaa.

Kulttuuritehtävä (museo)

Minä asun Leppävirralla ja olen asunut siellä koko pienen ikäni. Leppävirralla riittää tekemistä, tapahtumia ja paikkoja kaikille. Yksi huomattavan kiinnostava paikka on Leppävirran kotiseutumuseo. Se sijaitsee Leppävirran "keskustassa" kirkon ja S- marketin läheisyydessä. Tarkka osoite kyseiselle ja mahtavalle historian ja kulttuurin pesäkkeelle on Savonkatu 28, 79100 Leppävirta. Olen vieraillut ensimmäistä kertaa Leppävirran kotiseutumuseossa jo eskari aikoinani. Olin siis kuusivuotias, kun pääsin rikastuttamaan kokemuksiani ja näkemyksiäni mahtavasta kylästä nimeltä Leppävirta. Kotiseutumuseo avasi minulle Leppävirran ja etenkin koko suomen historiaa ja kulttuuria mieleenpainuvalla tavalla. Muistan kuinka painoimme nahkapaloihin kuvioita/ kirjaimia eskari ryhmämme kanssa. Se oli hauskaa.

Monia vuosia tämän jälkeen astuin jalallani uudestaan tähän mahtavaan historian tyyssijaan yläasteen luokanvalvojani vetämänä. Vierailu museossa virkisti muistiani ja muistojani aiemmasta käynnistä. Vierailun jälkeen olin iloinen ja hyväntuulinen, sillä opastajana ollut henkilö oli osannut asiansa ja tiesi mistä puhui. Olihan se selvää ettei murrosiän partaalla olevaa yläasteen luokkaa voitu päästää historialliseen ja tärkeään paikkaan ilman opastusta. Museo on täynnä vanhaa tavaraa, joille löytyy aina tarina. Esimerkkinä mainittakoon vanha reki ja vanhoja suksia, joita käytettiin ennenvanhaan.

 Suosittelen kaikkia tämän maan kansalaisia vierailemaan kyseisessä museossa. Paikkana museo on erittäin pieni, mutta tunnelma välittyy siellä ennennäkemättömällä tavalla vierailijalle.

Kulttuuri tehtävä (yleisötapahtuma)

Glögi ja pipari tarjoilu Savon ammatti- ja aikuisopistolla Varkaudessa 19.12.2016 klo 9.00- 10.30. Paikkana oli lounasravintola Osmanherkku, joka löytyy osoitteesta Osmajoentie 75 A. Lounasravintola Osmanherkku sijaitsee A- rakennuksen ensimmäisessä kerroksessa. Tilaisuus oli suunnattu kaikille Varkauden ammattikoulua ja lukiota käyville opiskelija nuorille. Tarjolla oli lämmintä glögiä ja pipareita, sekä myös makeisia joita oppilaskunnan jäsenet olivat jakamassa tarjoilupöydän päässä. Minun käsittääkseni tilaisuuden oli järjestänyt oppilaskunta, varmaankin tarkoituksenaan tuoda joulumieltä ja iloa oppilaiden mieliin. Tilaisuudessa oli myös jonkinlaisia tietokilpailuita ja niistä pystyi voittamaan jotain palkintoja. Mielestäni tilaisuus oli onnistunut ja se antoi energiaa ja hyvää mieltä. Suosittelen käyntiä sellaisessa tilaisuudessa kaikille, jos sellainen vielä vastaan tulee.

Kulttuuri tehtävä (patsaat ja muistomerkit)

Sotien 1939-1944 sankaripatsas Leppävirran sankarihautausmaalla. Sen on suunnitellut Heikki Konttinen vuonna 1966. Se on sodassa kaatuneille pystytetty muistomerkki. Patsaan näkee, kun ajaa Savonkatua alaspäin S-marketin suunnasta. Patsas on erittäin hieno ja suosittelen patsaan näkemistä kaikille jotka kunnioittavat urheiden sotilaidemme muistoja.

Ori Eino: on hevosen muotoinen patsas valtion virastotalon edustalla Leppävirralla. Sen on suunnitellut kuvanveistäjä Herman Joutsen ja patsas paljastettiin 15.syyskuuta 1990. "Suomenhevosen jalostamiseen vaikuttanut Eino oli merkittävä siitosori Pohjois-Savon alueella 1888–1913 välisenä aikana. Eino vietti elämänsä loppuvuodet Leppävirralla. Valtion avulla ja paikkakuntalaisten yhteistyöllä tämä suomenhevosen eräs kantaisä sai eloisan näköispatsaan Leppävirralle" - tälläinen tarina löytyy hevospatsaan takaa. Patsaan näkee, kun nousee Unnukasta ylöspäin kohti "Leppävirran keskustaa". Suosittelen tätä patsasta kaikille jotka pitävät hevosista tai tykkäävät muuten vain katsella patsaita.

Kaakanat patsas sijaitsee Leppävirran terveyskeskuksen pihalla. Sen on tehnyt Veikko Haukkavaara vuonna 1987. Nimi perustuu juttuun, jossa savolaismies kieltää vierastaan ampumasta sorsaa, joka on "kaakana". Jos käyt Leppävirran terveyskeskuksessa niin et voi olla huomaamatta kyseistä patsasta. Patsas on hieno ja suosittelen sen näkemistä kaikille.

Olisin liittänyt postaukseen kuvat jokaisesta patsaasta, mutta minulla ei ole käyttöoikeuksia netistä löytyviin kuviin. Siispä kaikkien lukijoiden tulee vierailla Leppävirralla ja nähdä patsaat omin silmin.☺

maanantai 12. joulukuuta 2016

Kulttuuri tehtävä (urheilu tapahtuma)

Olin 30.11 seuraamassa Leki-75 vs RU jääkiekko ottelua Leppävirralla Lepäävirran jäähallissa kavereideni kanssa. Leki 75 on leppävirran edustusjoukkue ja RU on rantasalmen urheilijoiden edustusjoukkue.

Tässä ottelun aikana ottamani selfie. Leki 75 pelasi valkoisilla paidoilla.

Ajatuksiani työstä

Työn teko on mielestäni erittäin opettavaista ja faktahan on se, että ei nykymaailmassa pärjää ilman työntekoa. Itse olen tehnyt erilaisia töitä koko ikäni kuten: kotitöitä ja erilaisia rakennustöitä. Olen kiitollinen vanhemmilleni siitä, että he ovat tavallaan pakottaneet minut tekemään töitä lapsesta asti. Jos olen halunnut jotain minun on joutunut tekemään töitä sen eteen. Niin sanotusti mikään ei tule ilmaiseksi.

Kuvahaun tulos haulle workLähde: pixabay

Harrastukseni

Harrastan sählyä. Olen pelannut sählyä jo useita vuosia erilaisssa kerhoissa. Tällä hetkellä pelaan sählyä Leppävirran nuorisokerhossa. Nuorisokerhon sählyvuoro on maanantaisin ja se alkaa kello 16.45. Vuoro kestää tunnin ja sinä aikana pelailemme sählyä yhdessä muiden leppävirtalaisten nuorten kanssa. Hauskinta sählyssä on se kun voi ottaa muista mittaa ja kunto kasvaa siinä samalla.

Aiemmin pelasin sählyä Leppävirran seurakunnan kerhossa. Silloinen ryhmämme pääsi Pieksämäelle hiippa sähly turnaukseen ja voitimme sieltä hopeaa. Tällä hetkellä Leppävirralla ei edes ole mitään joukkuetta. Jos joukkue perustettaisiin niin alottaisin luultavasti pelaamaan kyseisessä joukkueessa.
Kuvahaun tulos haulle salibandy
Lähde: Flickr

Töiden esittely

Valaisin asennus harjoituskopissa.

Työn tarkoituksena oli harjoitella sähköasennuksia ja kytkentöjä. Olin tehnyt vastaavan työharjoituksen kytkentälaudalla. Työ alkoi sähköpiirustuksen tutkimisella. Sen jälkeen kävin hakemassa tarvittavia kaapeleita ja tarvikkeita, kuten: kytkimen ja valaisimen. Asensin jakorasian sähköpiirustuksessa merkittyyn kohtaan ja vedin keskukselta jakorasialle kaapelin, joka oli MMJ 3*1,5. Jakorasialta vedin MMJ 3*1,5 kaapelin kytkimelle ja kytkin sen. Vedin jakorasialta valaisimelle MMJ 3*1,5 johdon ja kytkin sen ja asensin sen kattoon. Seuraavaksi kytkin jakorasiassa kaapelit ja sen jälkeen kytkin johtimet keskuksessa oikean sulakkeen taakse. Tein tarvittavat mittaukset ja kutsuin opettajan paikalle laittamaan virrat päälle keskukseen. Kun virrat olivat päällä painoin kytkintä ja valaisin syttyi. Kytkentä oli onnistunut ja savuakaan ei ollut havaittavissa. xDKuvahaun tulos haulle electricianLähde: Flickr


Pistorasia ja valaisin asennus.

Työn tarkoituksena oli suorittaa näyttö pistorasia ja valaisin asennuksesta. Olin tehnyt vaastavia töitä aiemminkin. Työ alkoi sähköpiirustuksen tutkinnalla. Sen jälkeen kävin hakemassa tarvittavia kaapeleita ja tarvikkeita, kuten: kytkimet ja valaisimet. Asensin jakorasian sähköpiirustuksessa merkittyyn kohtaan ja vedin keskukselta jakorasialle MMJ 3*1,5 kaapelin.Jakorasialta vedin MMJ 3*1,5 kaapelit kytkimille, jotka olin mitoittanut sähköpiirustuksen mukaan oikealle korkeudelle. Kiinnitin kaapelit TC- kiinnikkeillä, jotka olivat kooltaan 8-12. Kytkin johtimet kytkimissä ja siirryin valaisimien pariin. Vedin jakorasialta kaapelit valaisimille ja kytkin ja kiinnitin ne paikalleen. Kytkin johtimet jakorasiassa ja suljin jakorasian kannen. Seuraavaksi kiinnitin pistorasian pohjan seinälle tietyyn korkeuteen. Vedin pistorasialle MMJ 3*2,5 kaapelin ja kiinnitin sen 10-14 kokoa olevilla TC- kiinikkeillä. Kytkin kaapeleiden päät keskukseen oikeiden sulakkeiden alle ja suljin keskuksen. Lopuksi tein tarvittavat mittaukset, siivosin jälkeni ja kutsuin opettajan paikalle laittamaan virrat päälle. Kytkentäni oli toimiva ja sain näytöstä arvosanaksi 3.

Tavanomainen koulupäiväni

Hyvällä tuurilla herään herätyskellooni vaille kuusi aamulla, mutta yleensä perheeni potkii minut sängystäni ylös, sillä en välttämättä herää kellon soittoon. Aamulla syön ammupalaksi tavallisesti leipää ja juon kupillisen kahvia. Aamupalan jälkeen pesen hampaat ja puen päälleni.

Lähden pyöräilemään viimeistään seitsemältä kohti kaverini taloa. Jätän pyöräni luokkakaverini pihaan ja käyn sisällä herättämässä kaverini. Lähden kaverini luota kävelemään linja-auto asemaa kohti viimeistään kymmenen yli seitsemän, sillä bussi lähtee asemalta 7.20. Bussimatka kestää noin 25 minuuttia ja bussi jättää minut Relanderin kadulle Latukadun kohdalle. Pysäkiltä kävelee koululle noin viisi minuuttia.

Kouluviikkoni lähtee käyntiin katsomalla talousuutisia Merja Ikosen tunnilla, joka alkaa kahdeksalta. Tuntini ovat aina kaksoistunteja ja varsinkin kahdeksantuntisina päivinä se on eduksi ettei tarvitse kantaa kahdeksan eri tunnin oppimisvälineitä matkassa. Maanantaisin minulla on kaksi tuntia Talousuutisten anatomiaa ja yhteensä kuusi tuntia äidinkieltä. Ruokailu minulla on 10.45 ja se tuo virtaa koko loppupäiväksi.

Maanantaisin koulun jälkeen nousen Latukadun pysäkiltä bussin kyytiin noin kello 16.18 ja Leppävirralle päästyäni kävelen suoraan asemalta sählyyn. Kotonani olen vasta kuuden jälkeen.